”Husse, så vitt det är ute idag, vad är det för roligt som yr runt tassarna då jag skuttar kring?”

Det är första gången du kommer i kontakt med snö, jag såg hur du tvekade att springa genom snövallen, som plogbilen gjort, du såg lite snopen ut då magen blev omringad av snö och nosen begravd. Hur känns det nu då du sprängt snövallen?

”Ärligt talat, lite kylslaget men stimulerande, jag piggna till direkt och fick lust att sätta fart och hade jag inte haft kopplet, så skulle jag varit långt borta innan du hann lyfta blicken.”

Det tror jag säkert, men nu måste vi ta vara på denna fina vinterdag, följ husse, så går vi ned mot Gamlebyviken, den ligger som en spegel och snön på ängarna är sagolik. Ett extra plus är solen, som titta fram exakt när vi började vår promenad. Sluta nosa nu och höj blicken mot den vackra vyn framför dig.

”Ja, ja , jag hinner nog se allt det där. Husse sätt ner nosen i snön, du kan inte ana vad gott det luktar, här har Liston varit före oss och den där rasisten vi mötte igår luktar bättre än sitt kynne. Det här var intressant en nykomling har varit här, undrar var den kommer ifrån och vilken skälla den har?”

Ja, ja, husse nöjer sig med att se det vackra över sjö och strand, de där dofterna får du ha för dig själv, det är inget för mig!

”Du har inte fattat vitsen med dofter, de både ger nyheter och nöje, du anar inte hur mycket du går miste om.”

Nä det anar jag inte, men jag föredrar att vara ovetande om markdofterna, men i köket när jag steker fläsk, kotlett, lagar till fisklåda eller köttgryta, då vill jag lägga min näsa i ångdofterna.

”Då vill jag också vara med, vad blir det för mums idag?”

Det får nog bli stekt strömming eller det kanske passar damen med en strömmingslåda?

”Ja, jäklar i min lilla låda, det ska bli smaskens!”

Ska det vara med eller utan ben?

”Finns det strömming utan ben, hur kan de då ta sig fram?”

Strömming har fenor och simmar, du är banne mig lika okunnig, som våra politiker.

”Betyder det att de inte kan simma?”

Antagligen har en del aldrig behövt lära sig, för de flyter på det de tuggat sig till.

”Är det en prioriterad grupp i samhället?”

Det kan man gott säga, de skriver sina egna avtal med fria reser, kreditkort, pensioner och avgångsvederlag. Förutom det kan de gå i pension mycket tidigare än övriga löntagare, och en del får gå tidigare för att de inte skött sitt arbete och då får de lite extra för att vi blir av med dom.

”Tack husse, då ska jag bli politiker!”

Bli det, du får betalt efter skall och skäller du extra mycket utan innehåll blir du förmögen! Det blir så med allas lika värde, som det talas så mycket om.