”Husse, häromdan nämnde du trettondan, när kommer den och vad är det med den?”

Det är idag och det betyder att det är tretton dar efter julafton, den dag då Jesus föddes för 2018 år sedan.

”Vadå Jesus, vad är det för en?”

Husse är inte så bevandrad med Jesus, jag gick visserligen 8 år i söndagsskola, men jag tyckte inte om att vara i söndagsskolan, jag ville helst vara ute i skogen och klättra i berg och träd. Jag minns att det berättades overkliga historier om hur Jesus kunde gå på vattnet, men det var nog ett skrivfel någon skrev på istället för i. Husse provade att gå på vattnet men lyckades aldrig, så då förstod jag att det inte var sant och en annan gång var det en sjuk, som passerades av många människor, men ingen av dem hjälpte honom, men till slut kom den barmhärtige samariten, som hjälpte den sjuke och det trodde jag på.

”Vad är den barmhärtige samariten?”

Han var från Mellanöstern, men jag tror inte han finns längre för man hör mest ont från det hållet, det är ju 2018 år sedan han fanns, här hemma säger vi sjuksköterska om dem som hjälper sjuka.

”Hur kan man minnas i 2018 år, du minns ju inte från den ena dagen till den andra?”

Hoppsan, det ska du säga. Du förstår på den tiden fanns det skriftlärde, som kunde läsa och skriva, det var ovanligt att folket i övrigt kunde det, så de skriftlärde var högt uppsatta auktoriteter, som folket lyssnade och trodde på och det finns folk som tror på det som skrevs för 2018 år sedan även idag. Allt finns sammanfattat i en bibel.

”Jag förstår ingenting, hur kan de!”

Fråga inte mig, men vad jag förstått behöver man inte förstå, man ska tro!

”Vad då tro, vad är det?”

Om jag säger att vi ska gå ut, så tror du att vi ska gå ut, går vi inte ut, så trodde du fel.

”Det låter ju inte klokt!”

Det är inte klokt, det är bättre att veta än att tro! De tror också att Jesus for till himmelen och skulle husse levt då hade jag blivit ihjälslagen som otrogen. Fast idag kan man bli ihjälslagen även som troende för att man tror olika i olika religioner.

”Vad är religion?”

Du snärjer in husse, med dina frågor, det är enkelt sagt en grupp människor, som tror på samma sak och ärar och lovsjunger den så starkt, så de kan gå i döden för sin religion.

”Det låter vackert!”

Det är vackert men väldigt, väldigt farligt.