” Den 8 juni har Husse, Helena och jag gjort en båtfärd till Idö. Efter tilläggning vid bryggan hade jag bråttom i land. Helena hade gjort en potatissallad, grönsaker, kallskuren skinka och rostbiff. Jag fick smaka både skinka och rostbiff. Vi hade blivit lite frusna till sjöss i den svala sjöbrisen och det kändes skönt att rasta med mat och dryck i solen. När vi ätit tog vi en promenad till utkikstornet på Idö. Helena tog en tripp uppför trapporna, men kom snart tillbaka och berättade att dörrarna var låsta högre upp i tornet, och att hon därför missade att få blicka ut över havet från tornets högsta punkt. Vi återvände till Fenix, startade upp och lämnade Idö, efter bara några minuters drift fick vi signal för hög kylvattentemperatur. Husse stannade motorn och startade om, för att bli av med larmet. Husse antog att det var falskt larm och hoppades på att slippa fler larm. Färden gick via Spårö sund och vi hade vinden i ryggen, vilket gjorde att hemfärden blev skönare och mer njutbar än utresan. Jag låg på durken i sittbrunnen och lyssnade på deras samtal, jag blev trött och vilade huvudet mot gaspådraget och då varvade motorn upp och jag vaknade till och husse undrade vad som hände och såg att jag hade påverkat spaken, uppvarvningen fick sin förklaring och därefter undvek jag spaken på resten av hemresan. Efter tilläggning vid hembryggan, tog vi bilen hem till Gertrudsvik Sjöstad.
Helena tackade för en trevlig dag och försvann i trapphuset, och jag fattade inte hur det gick till, plötsligt var jag åter ensam med husse och när vi kom innanför dörren fixade husse mat till mig och jag åt och drack med god aptit! Dagen efter var både husse och jag trötta och hade sovmorgon och vi tog även en tupplur mitt på dagen. Sjön suger, sa husse!”

”Den 11 juni var det dags att sätta segel, Conny en granne och van seglare mötte upp vid Barlastuddens Sea Port i egen bil och vi äntrade ombord på Fenix och gjorde klart för segling. Vid sydvästlig vind måste husse backa ut ur hamnen, för att Fenix har svårt att vända upp fören i färdriktningen. Väl ute på Skeppsbrofjärden satte Conny seglen och med rådande vind kunde vi segla ut genom Blockhussundet med läns i seglen och vidare ut på Lucernafjärden, där vi fick halv vind. Vi passerade Skansholmarna, som vi hade om styrbord och kom ut i stora infartsleden till Västervik. Vi seglade mot och passerade Västerbådans fyr och fortsatte sedan i farleden mot Loftahammar. Conny föreslog att vi skulle vända mot Västervik och söka upp en punkt, där vi i 180 grader på kompassen kunde segla direkt in i Sundet och passera Idö, därefter seglande bidevind mot Spårösund, passera sundet, ta ner seglen och för motor gå in till Päronholmarna, där vi ankrade upp och intog en salladslunch, som Conny hade komponerat och bjöd på. Efter en smaklig måltid och trevligt samtal tog Conny upp ankaret och vi stävade ut från Päronholmarna och satte segel och seglade hem till Barlastudden Sea Port. En lyckad dag och ett tack till Conny för allt arbete med segel etc.”
Fenix vid ett besök i Gertrudsvik.