• Husse, vad var det för jycke, som ringde igår kväll?
 • Det var en jycke,som hette Jakob.
 • Vad ville han?
 • Han frågade om jag läst bibeln?
 • Vad svarade du?
 • Att jag inte var troende, och då sa han:” En del tror det!” och då sa jag:” Glöm det!” och så tackade jag för samtalet och lade på luren.
 • Det där var dubbeltydigt husse.
 • Det var meningen.
 • Hur då meningen, vad menar du?
 • Husse tror på många saker i nutid, jag anser mig vara realist mer än troende.
 • Hur har du kunnat bli realist?
 • Jag kan berätta för dig en lång historia och du kommer säkert att bli uttråkad och slumra in innan jag slutat. När jag var liten skickade mina föräldrar mig och mina bröder varje söndag till söndagsskolan under hela 8 års tid. Efter alla dessa år fick vi var och en, en bibel, en väldigt tjock bok, med liten skrift och varje sida fylld med text i två spalter. Helt omöjlig att som barn se någon mening med. Jag minns jag sa:”Gud så skönt att det är över!” Men det var det inte, då jag blev femton, sa mina föräldrar, att nu ska du läsa fram ”konfirmeras”, så ska du få en ny kostym och en klocka. Jag ville inte, men en kostym och en klocka lockade, så jag läste fram på kvällarna efter skolan och konfirmerades i St. Olai kyrka i Norrköping, och när det var klart fick jag ytterligare en bibel och sa:”Gud vad skönt att det var klart!” Jag har båda biblarna kvar än. Sover du nu?
 • Nä, jag tyckte det var intressant, att någon kan lägga så mycket tid för att få två biblar, som aldrig blivit lästa.
 • Ja, då förstår du varför husse blev realist?
 • Nä, det förstår jag inte, för jag vet inte vad realist är för något?
 • Realist är en, som ser och tar verkligheten, som den är, analyserar sin situation, sätter upp mål, går mot målet för att förverkliga det. Tänker på sig själv först, hjälper andra i mån av kraft och försöker trots allt elände, att få ut något positivt av sin tillvaro på denna Gudsförgätna jord.
 • Då är inte jag någon realist!
 • Nej, du är en egoist.
 • Vad är en egoist?
 • Det är en, som bara tänker på sig själv och ska ha allting för sig själv.
 • Men då är inte jag någon egoist, för jag tänker inte alls, jag styrs av impulser orsakade av doftämnen.
 • Då får vi hitta på en annan etikett för dig, godkänner du Aromist?
 • Det kan jag göra t.v. i brist på bättre.

Kontentan av detta är att jag är kristen, tillhör svenska kyrkan, respekterar och har vördnad för dess traditioner som dop, bröllop, begravning och de rättesnören, som representerar en god kristen. Jag ogillar andra religioner och förstår dem, som vill behålla sin egen religion, men tycker att de ska vara där deras religion hör hemma och inte genom ondska vilja förgöra andra människor med annan tro. För mig finns inte något vackrare än en svensk landsbygdskyrka, som kan ses genom bilrutan i färd utmed våra vägar. Av jord är du kommen, av jord ska du åter varda, om du så vill eller inte, det är att vara realist.