När husse tar fram den blågula kylväskan, då vet jag att det är något speciellt på gång: ”Får jag följa med eller inte?” Det doftade förbaskat gott om väskan denna gång och den lymmeln sa:”Det här är ingenting för dig, gå och lägg dig, husse kommer snart.” Tok gjorde som tok sa.
Det gick väl ett par timmar, så kom token tillbaka och for omkring mellan garderob och vägg, jag höll mig undan, här var fara på färde att bli nedtrampad. Han hojtade:”Var är du Lizette?”
Jag höll knäpp tyst, det där kan inte vara min husse, som far fram och tillbaka precis som om han skulle vara ombord i en färja i storm.
Ta´t lugnt gumman, husse har bara tagit några Skåne till kräftorna, så kom fram du, det är lugnt. Vågar fan inte visa sig om han varit i Skåne det förstår varje förnuftig människa, som sett eller hört reportage därifrån, hur som, han for ut igen, som om något brann i baken. Han är inte klok, så det är bäst att hålla sig undan.
Det gick väl några timmar till så kom han instormande igen, nu var det full storm efter hans beteende, för min del var allt på sin plats, men för husse hade tak och golv bytt plats och han for fram och tillbaka och bytte t.o.m. byxor, vilket han aldrig brukar göra på kvällen och sen for han ut igen och fortfarande var tydligen inte branden släckt. Tur att någon ställer upp när det krisar, tänkte jag.
Det gick ytterligare några timmar, då kom han inraglande med hjälp av en kvinna och då vågade jag mig fram, för nu hade jag ett vittne om han skulle göra någon dumhet. till mig sa han:” Ta´t lugnt gumman, det är ingen fara, husse har bara ätit för många kräftor i morgon är allt glömt förstår du, fördelen att vara gammal är att man minns inte vad man hört eller sagt, allt är glömt och livet går vidare som om ingenting hänt, det var skillnad när frun levde, som du aldrig fick träffa fast jag levde tillsammans med henne i 50 år. Hon sa:”Du skämmer ut oss inför alla!” Jag svarade:” Dig skämmer jag inte ut, det jag säger kommer från min mun och inte din.” Och så levde vi lyckliga i ytterligare många år.
Fa´n tror tänkte jag, men idag minns inte heller jag vad som hände igår! Det verkar ovanligt lugnt, undrar om det blir någon mat idag?