Ut tidig morgon, allt fungerade naturligt utom vädret, det tyckte jag var onaturligt, in igen så fort som möjligt och husse följde villigt med in följt av duktig vovve, jag tyckte tvärtom, duktig husse.
Väl inne blev det mat, ingen överraskning, det gamla vanliga, men oj vad det smakade bra. Sedan berättade husse att det skulle komma gäster på middag kl. 14.00 och sen skramlade det till och det där odjuret, som äter upp allt löst på golvet kom fram. Jag hoppade runt den där glupska tingesten, men den här gången höll jag tyst, jag bevakade varje rörelse den tog och då den ätit färdigt stängde husse av den och då blev den alldeles tyst och stilla och den fick komma in till sitt bo igen, skönt.
Sedan kom en pyts fram och husse spolade vatten i den, tog lite såpa och slängde ner en trasa, därefter hämtade han en borste med skaft. Vilken leksak, jag hoppade direkt upp på den urvridna trasan och åkte med. ”Undan med dig, det här ingen lek, det kallas städning din dårfink”. Jag brydde mig inte, det här var intressant, jag följde varenda rörelse och skuttade runt på hela golvytan där trasan for fram. Sen var det roliga slut. Vad ska jag nu hitta på, jag följde efter husse till balkongdörren och hörde hur han sa:” Nu måste vi vädra och få bort all odör från dig och mig!” Sen öppnade han balkongdörren och jag vet inte vad som hände, inte husse heller, jag fick en sån adrenalinkick och blev liksom tokig, jag for in under en korgmöbel och fram igen och fortsatte in i lägenheten, snodde runt och rusa mot toa dörren, tvärvände på en femöring och for ut igenom balkongdörren igen, gav den en tackling med bakänden, så in under balkongmöblerna igen och så ut i lägenheten igen, som om det brann i baken. Det där gjorde jag minst fem gånger innan husse stannade mig och sa:” Lugna ner dig jag ska ta ut dig, du är antagligen bajsnödig efter den där goda måltiden.” Sagt och gjort han tog ut mig, men jag ville in igen. ”Vet du vad du vill?” Inget svar från min sida, jag blängde bara till, så han skulle begripa att han misstagit sig. ” Jag blir inte klok på dig sa han”, så gick vi in igen! Sen började han att stöka i köket med kastruller, stekgryta och plocka upp massa saker på köksbordet, plocka ut från kylskåpet och så sa han:” Nu måste husse laga middag till gästerna, så nu får du roa dig själv”, och så slängde han till mig en pinne med torkat kött på.
Kl. 14.00 var allt dukat och klart och då kom gästerna Mattias, Martin och den stora vovven Sixten. Jag sprang direkt fram till Sixten och nosade på honom, men han tyckte jag var påflugen och mullrade likt åskan, som förra gången. Fy skam den som ger sig, jag lämnade honom inte ifred en minut och då dånade det till ordentligt från hans inre, så höll jag mig på behörigt avstånd en stund. Mattias och Martin kelade med mig och husse kliade Sixten bakom örat. Efter maten blev det kaffe och glass med russin och punsch till de vuxna och de pratade om oss hundar och våra beteenden. Det lyssna varken jag eller Sixten på, sådant skvaller kan de ha för sig själva. Sen tog gästerna på sig ytterkläderna, de skulle åka hem och husse och jag följde med till bilen och tog adjö. Vi gick hem och alldeles innanför dörren klappade jag ihop av utmattning och somnade in. Vad husse gjorde vet jag inte, men då han dök upp nästa gång såg han yrvaken ut. Tokhusse glömde fotografera gästerna, de skulle ha varit inbäddade här, men det får stå för honom att förklara.